‘Ik geloof er heilig in dat mensen hun bed uitkomen voor zelfrealisatie. Iedereen wil elke dag een betere versie van zichzelf worden, en dat is waar ik elke dag graag aan wil meewerken.’


Ik weet nog goed wat ik zei bij de start van de pedagogische academie, toen mij werd gevraagd waarom ik leerkracht wilde worden: ‘Ik vind het fijn als iemand iets heeft geleerd en zelfstandig op weg kan naar het volgende’. Nog steeds ervaar ik dat zo. Welk team of welk project ik ook mag aansturen, niets geeft mij meer voldoening dan mensen te helpen om eigenaarschap te nemen. Dat betekent: aan de zijkant gaan staan, kijken, vragen, luisteren en de ander helpen om toegang te krijgen tot wat hij nodig heeft om zijn doelen te bereiken. Bijvoorbeeld door een boek aan te reiken, een verhaal voor te lezen, een oefening te laten doen, of een wegwijzer te bieden. Ik kan inmiddels putten uit een rijke bron aan middelen, kennis en wegen waar het hoofd, het hart en de handen van een ander iets mee kunnen. Zodra je in beweging komt, ontvouwt zich een pad, daar kun je op vertrouwen.Het Spel Spijbel, Snoei en Struikel

Spijbel, Snoei en Struikel is het ultieme ‘gewoon op weg gaan’ en ontdekken wat er gebeurt. Je weet immers niet wat de lerende organisatie inhoudt. Er is geen pad, je moet het met elkaar doen. De drijfveer is: geen sleur en saaiheid meer, maar energie, werkplezier en flow. Het spel nodigt je uit om te experimenteren met nieuw gedrag. Doordat je daarop reflecteert en beslist wat je ervan wilt vasthouden, neem je zelf de regie.


Wie ben ik?
Ik ben Brigit van Rossum. Ik ben directeur-eigenaar van Dair Academy voor de lerende organisatie. Vanuit Dair bied ik training, coaching en advies. Ik werkte als directeur van diverse scholen, ben masterdocent leiderschap, innovatie en organisatie en rondde in 2016 mijn master of Management in Education af met een onderzoek naar informeel leren. Als geen ander weet ik hoe ontwikkeling van mensen en organisaties werkt. Met Spijbel, Snoei en Struikel geeft ik teams, teamleiders en teamcoaches een unieke tool en bijbehorende opleidingsmogelijkheden in handen om via de reis naar een lerende organisatie het beste in zichzelf, hun teams en hun organisatie naar boven te halen.

Waar komt de naam DAIR vandaan?

Achter DAIR zit een verhaal. Het begint in het zuiden van Engeland, waar ik een aantal jaar geleden een prachtig symbool van een gestileerde boom ontdekte. Het bleek een Keltisch teken. Ik kocht er een mooi hangertje van, wat ik nog steeds geregeld aan mijn ketting draag. Toen ik over een passende naam voor mijn bedrijf nadacht, kwam ook de boom als symbool voorbij. Een boom met een dikke stam die stevig geworteld staat, die meerdere takken heeft die tot grote hoogte reiken en tot slot ook een groot bereik kan hebben met zijn bladerdek: daar voelde ik mijn kwaliteiten mooi door vertegenwoordigd. Als de boom bij mijn bedrijf mocht horen, dan wilde ik dat graag in de vorm van dat Keltische symbool. De oneindige bladeren van deze Keltische boom weerspiegelen ook nog eens prachtig hoe ik ontwikkeling zie, als een oneindig proces. Nog even verder zoekend op deze symbolische weg vielen ineens alle puzzelstukjes samen. Het Keltische woord voor ‘boom’ en specifiek de eik is DAIR. En laat nu in die eik Dair de godin Brigit wonen, de godin van onderwijs, ontwikkeling en wijsheid! Zo werd Dair de naam voor mijn bedrijf, een bedrijf dat zich richt op ontwikkeling en het vergroten van wijsheid.

Spijbel, Snoei en Struikel is een teamspel voor wie op weg wil naar een lerende organisatie. Het Spel leidt je langs de vier bouwstenen van een lerende organisatie: structuur, cultuur, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, en helpt je onderweg te durven, te vertrouwen en te experimenteren. Dair Academy zorgt er samen met jou voor dat organisatie- en gedragsverandering beklijft. Ga je Spijbel, Snoei en Struikel inzetten, dan bieden we je de bijbehorende online training tot teamspelbegeleider en de uitbreidingsmodules teamcoaching.
Lees meer over het Spel en de online training
Leer in een zeer kort tijdsbestek van 90 dagen hoe jij jouw team daadwerkelijk kunt leiden naar een professionele teamcultuur, zodat er vanuit ieders talenten verantwoordelijkheid genomen wordt voor schoolontwikkeling en er (samen)werkplezier ervaren wordt.
Lees meer over het Deepdive T.E.A.M programma

Droom jij ook van dat moment? Het moment waarop iedereen vol werkplezier en eigenaarschap de juiste dingen aan het doen is? En waarop jullie organisatie weer straalt en de buitenwereld als een magneet aantrekt? Maar wil je niet zelf of alleen de reis hiernaartoe begeleiden? Ik kom je graag helpen!
Lees meer over coaching

Ben jij toe aan verandering?